Consideram ca inainte de a scap
a de musafirii nepoftiti din casele dumneavoastra este necesar sa va informati cu privire la acestia, pentru a ajunge sa “ii cunoasteti” mai bine. Simtul comun ne indeamna sa afirmam ca gandacii invadeaza doar spatiile neingrijite, murdare. In realitate, gandacii iubesc orice loc in care exista hrana pentru ei. Acestia traiesc in colonii, gasindu-se unii pe altii cu ajutorul traseelor pe care le lasa in urma. Se inmultesc rapid si sunt printre cele mai rezistente insecte de pe planeta.
De ce sunt periculosi?
Gandacii de bucatarie reprezinta un pericol pentru sanatate, intrucat transmit diferite organisme, precum stafilococi, streptococi, bacterii califorme, virusul hepatitei etc. In momentul in care acestia ating hrana, o contamineaza cu bacterii, cele mai raspandite fiind Shigella si Salmonella. Mai mult decat atat, gandacii naparlesc, iar pielea acestora este raspandita in aer, provocand reactii asmtatice.
Cum se elimina?
In conditii normale, extrem de greu. Conform ultimelor studii, gandacii au capacitatea de a-si inchide orificiile prin care preiau oxigen pret de 7 minute. Astfel, ei pot sa evite inhalarea unor insecticide. De aceea, in cazul infestatiilor, recomandam apelarea la
servicii spacializate de dezinsectie. Dezinsectie este de 2 tipuri: preventiva si de combatere. Nu asteptati sa fiti invadati de gandaci pentru a lua masuri.
Tipuri de gandaci de bucatarie
Exista sase tipuri de gandaci de bucatarie, doar trei dintre ele fiind intalnite in Europa. Periplaneta Americana este recunoscuta dupa dimensiunile sale de 3-4 cm si culoarea cafenie. Dispun de antene si aripi. Blatta Orientalis este negru si de dimensiuni cuprinse intre 2-3 cm. Blattella Germanica este cea mai mica specie de gandaci de bucatarie si sunt de culoare maro-roscat. Acestia sunt cei mai periculosi, intrucat se pot ascunde in spatii inguste, evitand incercarile de eliminare.