»
Noutati » Combaterea capuselor

Combaterea capuselor

Capusa reprezinta un acarian ectoparazit a mamiferelor, reptilelor si a pasarilor, fiind cel mai mic acarian, cu o lungime de 2-30 mm, in functie de specie. Se diferentiaza de alte insecte prin lipsa capului, antenelor, toracelui si abdomenului. Primavara si vara reprezinta anotimpurile cand capusile sunt cel mai raspandite in natura. Intepatura capuselor poate fi periculoasa daca poarta diverse boli, precum Tifos sau Lyme. In Romania au fost gasite in prezent 27 de specii de capuse, dintre care 4 identificate la om.

Dezinsectia capuselor

Capusele se elimina prin tratamente realizate in 2 etape: prima pentru a se extermina capusele vii, iar a doua pentru exterminarea insectelor aparute din larvele depuse pana la prima interventie. Tratamentele se vor realiza la un interval de 2 saptamani, doua saptamani si cateva zile. In acest sens, se utilizeaza aparate precum atomizatoare cu presiune nu foarte mare, cu pompa sau pulsfogguri, in functie de caz.

Substantele ce se utilizeaza pentru combaterea capuselor nu sunt nocive omului si animalelor dupa uscare, insa au efect pana la prima ploaie. In absenta umezelii, substantele sunt foarte rezistente, fiind eficiente o perioada indelungata de timp. Tratamentul se aplica de-a lungul bordurilor, potecilor, pe diverse tufisuri, gazon etc.

Masuri pentru combaterea acestora

Chiar daca optezi periodic pentru o dezinsectie impotriva capuselor, exista o serie de ativitati pentru a te asigura ca acestia nu isi vor gasi locul in curtea ta. Pentru inceput, asigura-te ca tunzi gazonul constant. Capusele prefera zonele umbroase si racoroase, precum iarba mare, netunsa. De asemenea, la fel de important este sa le vii de hac daunatorilor din curte, ce se pot transforma in gazde pentru capuse. In situatia in care ai semnalat o invazie de capuse la tine acasa, asigura-te ca realizezi o curatenie generala, cu precadere in locul unde ai animale de companie (daca acestea exista). Contacteaza o firma de dezinsectie pentru a-ti veni in ajutor. Acestia dispun de substante profesionale, ce nu se pot comercializa catre persoane neautorizate.

Copyright © Cleander 2023 | 
Combaterea capuselor